זכויות וערכים בין מיתוס לאתוס

אינני בטוח אם אני עצמי לא הייתי מודע לקשר בין שני הפוסטים הקודמים שפרסמתי עד הרגע, או שפשוט לא טרחתי להזכיר זאת. בכל מקרה, כדאי לחזור אליו:

ב"רב-תרבותיות והנראטיב הציוני" טענתי, בהמשך לפוסט "הרצל אמר" שבו אמרתי דברים דומים לפני כמה שנים, שהאתגר הרב-תרבותי קיים בכל מדינת הגירה אך קשה במיוחד בישראל בשל הנראטיב הציוני. אובמה הוא דוגמה פשוטה מאוד. נשיא אמריקאי שחור היה משהו שרבים התקשו להאמין שיתקבל עד רגע הבחירה, ואני ביניהם. ראש-ממשלה ערבי בישראל (ולו ערבי-למחצה בלבד, בדומה לאובמה) הוא דבר שקשה הרבה יותר להעלות על הדעת. כמובן, אלה שאינם מוכנים לשמוע על גזענות בישראל, יגידו שהמקרה שונה לחלוטין בשל הסכסוך הישראלי-פלסטיני בפרט והסכסוך הישראלי-ערבי בכלל. ניחא. אבל האם זה אומר שאין לאנשים שום בעייה עם ראש-ממשלה ערבי לאחר שייחתמו הסכמי שלום עם כל המדינות השכנות? האם אפשר להוציא את המילה "יהודי" מההמנון הלאומי? אלה שאלות רחוקות מדי והיפותיטיות מדי, וגם אם יש המשיבים עליהן בחיוב, הרי שגם הם חייבים להודות שרוב הציבור בישראל יתקשה לקבל זאת. ומה לגבי רוב לא-יהודי בישראל? לאו דווקא פלסטיני, אם שד הדמוגרפיה הנודע. רוב לא-יהודי בגלל פיליפינים, ניגרים, תאילנדים, סינים ורומנים. דומני שגם אופציה כזו מהווה בעייה לנראטיב הציוני.

הנראטיב הציוני מספר על עם שחי בגולה ובנדודים במשך דורות רבים ושב לארצו, ריקה או לא. הוא מספר על עם שהבין שהדרך היחידה לבטחון מפני רודפיו היא עצמאות מדינית. הוא איננו מספר – וחשוב להדגיש זאת: הנראטיב הציוני איננו מספר – על עם שסבל מרדיפות ונדודים ולכן החליט להקים מדינה שבה כל אדם שסובל מרדיפות ונדודים יוכל למצוא מקלט. הוא מספר על מקלט לאותו עם ספציפי. ואילו אחרים שנרדפים צריכים לדאוג לעצמם, כנראה. ההיסטוריה חשובה לא פחות ממה שהנראטיב מספר. כי בזמן שהסיפור סופר על עם שחי ברדיפות ונדודים, התחיל עם אחר לחיות בגולה, בנדודים ואפילו ברדיפה. וכשזוכרים שמדינת ישראל קמה בתוך מלחמה שהפכה רבבות לפליטים, מבינים שלא בקלות יסכימו אזרחיה לשינוי הנראטיב, ולהפוך את מדינתם למקלט פליטים כולל. המקלט ממשיך להיות לעם היהודי ולא לפליטים באשר הם.

ב"פרדוקס הבן הרשע" אמרתי שהנראטיב הוא חשוב ושהוא מספק מסגרת לדיון, ושיש מסגרות שמוטב לסרב להיכנס אליהן מראש, מאשר נסיון לספר סיפור אחר בתוכן (כתבתי בקמץ, אפשר לקרוא גם בסגול). דוגמת העובדים הזרים היא דוגמה טובה מאוד, כי מוטיבים של פסח כמו עבדות וגאולה לאומית גורמים לאנשים להכניס את פסח לדיון על העובדים הזרים. אבל פסח מספר על עם שבורא העולם, ישות שמיימית שצופה על כל המעשים ואחראית לכל מה שקורה, החליט לגאול אותו. הוא קרע את ים-סוף עבור העם, הרג את כל הבנים הבכורים של המצרים, הוביל אותם להר סיני ושם נתן להם את התורה, ובסוף הוביל אותם לארץ המובטחת, עם הוראות ברורות למלחמה בכל הגויים היושבים בארץ.

כן, בין לבין הוא אמר גם משהו על הגר הגר בתוככם. אין דרך להפריד בין הדברים. ראשית, הפרדה מלאכותית כזו איננה מעידה על יושר אינטלקטואלי בעיניי. להגיד "הגר הגר בתוככם" בלי להתייחס למקור ולהקשר של האמירה, מי הדובר ומה הם הדברים שצריך לעשות לגר החי בתוככם זו אחיזת-עיניים. "הגר הגר בתוככם" גם משקף מציאות של הפרדה, של בעלי-זכויות יתר ובעלי זכויות מופחתות, שיש לדאוג לא להגזים עם האפלייה שלהם. התנ"ך, כזכור, גם מפרט מה הדרך הנכונה להתייחס לעבד. אז אם זה כלי מוסרי שמלמד אותי דרך הנהגה ראויה, אני צריך להתייחס למכלול שלו. ואם צריך לקחת רק חלק ממנו, אז צריך להסביר לי מה העקרון של מה לוקחים. למיטב הבנתי, אין שום עקרון שאפשר לבסס מתוך התנ"ך עצמו לאימוץ עקרונות הומניסטיים בלבד. במילים אחרות, העקרון המנחה אנשים שמעוניינים לאמץ רק חלקים מסויימים הוא מחוץ לתנ"ך, ואם כבר מקובל עלינו שהאותוריטה האתית שממנה אנו בוררים את הדברים הראויים בתנ"ך היא מחוצה לו, לשם מה אנחנו צריכים אותו בכלל? כמובן, גם אנשי הלכה בוררים מתוך התנ"ך את מה שמתאים להם על-פי סמכות חיצונית לו, שמתחילה בספרות חז"ל ומסתעפת משם להייררכיה של סמכויות. ההבדל הוא שהם עושים זאת תוך הכחשת החתירה תחת סמכות התנ"ך, ולכן מדובר, למיטב שיפוטי, במעשה שנעדר יושר אינטלקטואלי. בעולם החילוני אין לי צורך באחיזת עיניים שכזו, ואני יכול לומר במפורש שהתנ"ך, הגם שהוא אוצר תרבותי חשוב ושריד היסטורי בל יסולא בפז, איננו קובע את עמדותיי הפוליטיות ואיננו חלק מהדיון הציבורי בישראל.

אבל חשוב מכך: מה היא האמירה המעשית של מיסגור הדיון בתוך הנראטיב הזה? “וגר לא תונה ולא תלחצנו כי גרים הייתם בארץ מצרים”. האם אנחנו רוצים שילדים בישראל יגדלו בתחושה שפעם אבות-אבותיהם היו עבדים ולכן הם צריכים להיות נחמדים לפיליפינים ולניגרים שבכיתה שלהם? אם אנחנו מסכימים לקיים את הדיון במסגרת הזו, אז מקובל עלינו שלאנשים תהיה תחושה עמומה שהיסטורית הם היו גרים ולכן הם צריכים להיות נחמדים לגרים, הגם שהם לא חלק מהעם הזה. וגם מי שלא מקבל את ההיסטוריות של יציאת מצרים יבין בבירור את הקשר בין הרטוריקה הזו לזכר השואה ולתפקיד שיש לה בעיצוב השיח הציבורי על העובדים הזרים.

וזהו שיח שאיננו אתי. זכויות המהגרים, המוסדרות והבלתי-מוסדרות, הטבעיות ואלו הנתונות בויכוח, אינן נובעות מהחוויה של השואה, כאילו למדינות אחרות אין מחוייבות כזו, או כאילו אלמלא השואה לא היו יכולים ישראלים להבין את עקרון השוויון. אם רוצים שהילד הפיליפיני או הניגרי ירגישו שהם שווים לחבריהם הישראלים לכיתה, אז בלתי-רצוי, בלשון המעטה, שחבריהם הישראלים יאמינו שפעם אבות-אבותיהם היו במצרים ואח"כ קיבלו את התורה מסיני, שבה אלהים הבטיח להם את הארץ הזו. שיח של זכויות-אדם ושוויון צריך להתבסס על יסודות אתיים ורציונאליים, לא על יסודות מיתיים.

האם זה אומר לא לעשות סדר? לא בהכרח, כבר אמרתי. האם זה אומר לא ללמד תנ"ך? חס וחלילה. אבל צריך לחשוב מה מלמדים, איך ולמה. ובהחלט יש לחשוב איזה נראטיב יכול להכליל לא-יהודים כשווים ולא כ"גרים" מעוטי-זכויות, כחלק מהמאבק הפוליטי להפוך אותם לכאלה באמת.

סרגל ראשי: אודות | מקרי | משנתי | קשר | תגובות | תגיות | תולדות | תפוצה

12 מחשבות על “זכויות וערכים בין מיתוס לאתוס

  1. אני חושב שאפשר להצדיק "ברירה הומניסטית" מתוך התנ"ך פשוט על ידי קביעה של "גם וגם" – ערך שאפשר להצדיק גם הומניסטית וגם דרך התנ"ך, הוא ערך ראוי. ערך שמקבל תמיכה רק אחת ממערכות הערכים הללו, אינו מספיק. הנה כלל פשוט לקביעת מה נבחר ומה לא.
    (לא שאני דוגל בשיטה הזו, אבל אני לא חושב שהיא בלתי קוהרנטית).

  2. תודה. זאת אופציה מעניינת, אבל אני לא מצליח לחשוב על מישהו שעמדה כזו תהיה שימושית עבורו: מי שרואה בתנ"ך קובע דרך, לא יזדקק לאימות הומניסטי, ומובן שלהיפך.
    בנוסף, שיטה כזו אולי איננה בלתי-קוהרנטית בפני עצמה, אך קשה לי להאמין שהתוצאות שלה יהיו קוהרנטיות. אם תוכל לבנות משהו קוהרנטי מתוך זה, אני בספק שהוא עדיין יוכל להתכנות בכינוי "הומניסטי".

  3. מאחר ואני משתדל להגיב מעט ככל שאני מצליח בבלוגים, מתוך תחושה שאני נדחף לשיחה לא לי ואולי אפילו מתפרץ לביתו של אדם, אקצר גם כאן, עד כמה שאצליח:
    ראשית אני רוצה לומר שכתיבתך, כרגיל, נוגעת בדברים המעסיקים אותי מאוד ועוזרת לי לנסח לעצמי דברים שעד אותו רגע היו מעורפלים ואמורפיים משהו. גם כאשר הדברים המתנסחים אצלי מתנסחים בצורה של התנגדות, או דחייה של מה שכתבת, אני תמיד מרגיש שהרווחתי מהקריאה ועל כך אני רוצה להודות לך.
    העובדה שאני לא מצליח שלא להגיב דווקא על הפוסט הנוכחי מצערת אותי מעט, אבל אני מניח שאתגבר. הופתעתי מעט מגישתך הרואה בנרטיב הציוני את המסגרת האפשרית היחידה להוראת התנ"ך. הנרטיב המתאים ביותר, לעניות דעתי, להוראת התנ"ך בבתי הספר הממלכתיים במדינת ישראל הוא דווקא הנרטיב הנוצרי (על כל הריבוי הידוע של הנצרויות השונות בעבר ובהווה) המפקיע את ההבטחה האלוהית מהאתנוס ופותח אותה, בפוטנציה, לכל אדם.
    ע"מ לחסוך בדיונים עקרים מסוג אלו המתנהלים ללא הרף בבלוגים עבריים מסוג מסוים אציין כבר עכשיו שאינני מניח ש"נצרות=הומניזם" ו"יהדות= כסנופוביות". אלא שאני אינני רואה כרגע יתרון חינוכי/פדגוגי להומניזם על הנצרות (אני באופן אישי מעדיף את אוריגנס אבל גם קארל רהנר הוא אפשרות טובה יותר מהצגת הצביעות המתנהלת בשיעורי תנ"ך כיום). כל זאת מתוך נקודת מוצא הרואה בתנ"ך טקסט/ים משמעותי/ים לאדם בן זמנינו.
    נסחפתי וכתבתי יותר מן הראוי, סליחה על ההתפרצות. ובכל זאת, עוד דבר אחד- מי שזוכה ועובד עם, ילדים ילדי מהגרים שאינם יהודים, אך גם ילדיהם של ילידי הארץ שאינם יהודים או שאחד מהוריהם אינו יהודי מגלה שהיהדות שאינה מדוברת הולכת ומשתנה. כאשר כתב אהוד בנאי "מי ידע אם אברהם לא היה שחור" הוא פתח פתח לא רק לילדי העולים מאתיופיה אלא לילדים רבים מאוד בין הנהר לים.
    שוב תודה ושוב סליחה.

  4. תודה לך. ההתנצלות ודאי שאיננה במקומה. נראה לי ששנינו מודעים לקולות השונים שלנו, ולגישות השונות שאנחנו מגיעים מהן, והחשיפה למגוון רחב יותר של קולות הוא רווח של כולם, ועל כן תודה.

    למרות שנראה לי שזו איננה הגישה שלך, זו הזדמנות נדירה לציין מה הם הקשיים המרכזיים עם הקריאה הנוצרית של התנ"ך: ראשית, יש נטייה רחבה מאוד ונפוצה מאוד לדיכוטומיית "האל של הברית הישנה" (שבהכללה גסה הוא רע) ו"האל של הברית החדשה" (בהכללה גסה – טוב). הדיכוטומיה הזו איננה מקובלת עליי ואיננה מועילה ללימוד התנ"ך. שנית, הנוצרים התעניינו במעט מאוד מהתנ"ך: סיפורי בראשית, כמה פרקים מישעיה, פרק בזכריה, והרבה תהלים. זה משאיר הרבה חומר שהם התייחסו אליו מעט מאוד. גם הסלקטיביות הזו איננה מועילה.

    לגבי הגישה שלי: היא בהחלט איננה הגישה של הנראטיב הציוני. הנראטיב הציוני הוא חילוני, ומשתמש בתנ"ך כסיפור היסטורי לאומי נטול אלהים. זו איננה המשמעות של התנ"ך.
    אני הייתי מלמד את התנ"ך כפיסת ספרות, וכמו כל פיסת ספרות, היא יכולה להוות מיפגש לקריאות שונות, שאין אחת נכונה או לא נכונה, אך כל קריאה צריכה להיות מבוססת מתוך הטקסט, ולדעת מתי היא יוצאת מתוך הטקסט. אני כמעט תמיד משתמש בציטוט משיר של רוברט פרוסט בצורה שגויה. אבל אני מקפיד לזכור שזה מדרש שלי, ולא משמעות השיר. לתנ"ך יש משמעות מסויימת, ויש משמעויות שאי-אפשר לכפות עליו, גם אם מאוד רוצים. הציונות היא משמעות כזו, והנצרות היא משמעות אחרת. יש כמה פרקים בישעיה שמאוד קרובים לברית החדשה, זה נכון, וזה לא מפתיע כשזוכרים מה קדם למה ומי הושפע ממי. יש גם פסוקים בישעיה שסותרים באופן מובהק פסוקים בברית החדשה. ובתנ"ך בכלל, על אחת כמה וכמה.
    הגישה המועדפת עליי היא לא במסגרת מחוייבת אידיאולוגית, אלא בקריאה רציונאלית, הרמנויטית, פתוחה לביקורת וחופשייה מסמכות פרשנית אחת.

  5. הנה מתחילות הבעיות… בתנ"ך שלי מופיעים גם יהודית, טוביה ומכבים. ההכרה בכך שהתנ"ך הוא ספריה ולא ספר היא מהלך שבד"כ לוקח לתלמיד ביה"ס היסודי (החילוני) יותר זמן ואנרגיה מכפי שמבוגרים מסוימים מתארים לעצמם, אך מרגע שאנחנו מכירים בכך שמדובר בספריה אנחנו מבינים גם שטקסטים נכנסים ויוצאים ממנה עם השנים.
    שתי השורות האחרונות בתשובתך הן פתח לדיון שיעלול להתמשך עד ביאת המשיח (השנייה?)

  6. שום בעיות. הספרים האלה מופיעים בברית הישנה, לא בתנ"ך. כשאומרים באנגלית "בייבל", זה יכול להיות מבלבל, כי יש שמתרגמים את המילה הזו לתנ"ך, ויש שמתכוונים לברית ישנה וברית חדשה ביחד. אבל גם מהבלבול הזה אפשר להימנע.
    אין לי שום התנגדות לדיון ארוך, כל עוד הוא מכבד וכן. היות ואני לא חושב שתהיה ביאת משיח, אין לי עמדה לגבי השאלה אם היא תהיה ראשונה או שנייה. ההבדלים, כאמור, מונחים על השולחן.

  7. תודה על התייחסות.
    ודאי שאני ער להבדל בין ברית חדשה לברית ישנה ובין מה שנכלל בביבליה האורתודוקסית או הקתולית לבין המופיע ב"ביבל" הפרוטסטנטי.
    אני ניסיתי להתייחס לבעיה של התייחסות אתית ל"ילד הפיליפיני והניגרי" ולמקומו בשיעור תנ"ך בכיתה (אמיתית, לא מדומיינת) בבי"ס ישראלי. בכיתה הזאת יושבים גם ילדים שהתנ"ך של הוריהם (היהודים) הוא האורית האתיופי. ילדים אלו אינם יודעים, ברובם, כי האורית איננו זהה לתנ"ך אותו הם לומדים בביה"ס וכאשר הם מגלים זאת מתפתח דיון סביב מהו בכלל ה"תנ"ך". בדיון הזה יש מקום לכל אדם (אפילו לחילוני אדוק). לעומת זאת בניסיון ללמד תנ"ך כספרות מתעוררת השאלה הכנה- "אז למה דווקא את פיסת הספרות הזאת?" ולגבי תשובה רציונלית לשאלה הזאת אני מאוד סקפטי.
    בכל אופן נראה לי שהקריטריון העיקרי למסגרת הדיון צריך להיות שהמורה יהיה ישר עם עצמו ועם תלמידיו לגבי אמונותיו ודעותיו.
    בכל אופן אולי הייתי צריך להגיש מראש שניסיוני האישי ופעילותי הממשית (כלומר בחיים שמחוץ לבלוגוספירה) מתבטאות יותר בקשר עם ילדים מאשר עם אוכלוסיות שכבר התקבעו בתוך דפוסים בהם שמות והגדרות מחליפים את הדינמיות של החיים. מכבש הישראליות גורם לכך שחלק מילדי המהגרים מאפריקה "הופכים לאתיופים" משום שהמורה רואה בכל תלמיד כהה עור "אתיופי" ומכאן "יהודי". לילד נוח יותר להיות "כמו כולם" עד כמה שהוא יכול ואתיופי הוא יותר כמו כולם מניגרי…
    נראה שבאמת חרגתי מכמות המלל שאני מרשה לעצמי וודאי מכמות המלל שראוי שאכתוב, הכעס והתסכול הם מניעים גרועים אך אפקטיביים.
    תודה על הסבלנות וסליחה אם חרגתי מנושא הפוסט.

  8. תודה לך. כפי שאמרתי גם קודם – הגבלות על מלל וכולי הם עניין בינך לבין עצמך, ואין שום צורך להתנצל בפניי.

    התשובה הרציונלית היא ברנדומליות של התרבות, ואני אומר את זה עם מודעות לפרדוקס שאין רציונליות ברנדומליות. אבל באותה מידה אפשר לשאול למה מדברים פה בעברית, למה יש מגן דוד בדגל, ולמה דווקא בכחול, למה מלמדים ספרות עברית, ואם כבר מלמדים, אז למה את הזז ולא את תמוז, וכן הלאה.

    ברור שמערכת חינוך איננה יכולה ללמד הכל, ונעשות בחירות שקשורות להקשרים תרבותיים, וההקשר הוא תרבות הרוב. אין לי שום בעייה שבאנגליה לומדים יותר שייקספיר מבארץ, ביוון יותר הומרוס, ובגרמניה את גיתה. ואין לי שום בעייה שבארצות הללו לא ילמדו תנ"ך בכלל, ואפילו לא ביבליה.
    הבחירה בתנ"ך ולא בקאנון אחר קשורה בראש ובראשונה להתקדשות שלו במסורת היהודית (לא משום שהוא קדוש, אלא משום שזו המורשת התרבותית של דוברי העברית). יתר על כן, נראה לי הגיוני ללמד טקסטים שנשתמרו בעברית, ולא טקסטים שתורגמו בתרגום חוזר לעברית במאה העשרים (בהקשר של תרבות עברית. ודאי שספרות עולם יש ללמוד בתרגום).

    ההתנגשות שמתרחשת כאשר בני תרבות אחרת מגיעים לתרבות הרוב מעלה הרבה שאלות, אבל אני סבור שיש הגיון בקיום המערכת הזו. כשאני מהגר לארצות-הברית, אני מניח שהילד שלי ילמד בבית-ספר יותר מארק טווין, מלוויל ודיקינסון מאשר תנ"ך, עגנון ועמיחי, ולא הייתי שואל למה דווקא את פיסת הספרות הזאת. הרי קיימים תרגומים של עמיחי ועגנון, וילדים אמריקאים יכולים להפיק משהו מללמוד אותם. אז למה דווקא? ככה. מאותה סיבה שלדגל הזה יש פסים אדומים ולא כחולים, וכוכבים לבנים על רקע כחול במקום מגן-דוד באמצע.

    • נורא לגיטימי.. ארי אתה יוצא מנקודת ההנחה שאם אתה נימצא בארץ זרה אז עליך לקבל את החוקים ולשמור על התרבות המקומית.. ובצדק..

  9. אביא דברים בשם אומרם. יפתח גולדמן:
    http://www.yesod.net/mag/archives/2008/10/post_111.html
    "המהפכה אינה יכולה לשאוב את שירתה מן העתיד, משום ששירה זקוקה לסמלים, וסמלים צריכים להיות מוכרים, ידועים ומוחשים. בבואנו להיאבק את מאבק ההווה על-מנת לעצב את העתיד, נחפש תמיד את סמלי המאבק בעברנו התרבותי המשותף.
    מארקס עצמו מדגים לנו זאת. כאשר הוא מבקר את הצרפתים שויתרו על המוטיבציה המהפכנית לנוכח שפע כלכלי הוא אומר: "הם [הצרפתים] נכספו לשוב מסכנות-המהפכה אל סירי-הבשר של מצרים…". את השפע הכלכלי, הנקנה במחיר החירות, מסמל מארקס בביטוי העשיר ורב המשמעות "סיר הבשר". לא מושג סוציולוגי טהור לפנינו, וודאי שלא "שירה השאובה מן העתיד", אלא סמל עתיר היסטוריה, שנלקח מן המרחב התרבותי היודאו-נוצרי שבתוכו פעל מארקס, ובתוכו חשב ויצר."

    ממליץ לא להסתפק בקטע הקטן שציטטתי אלא לקרוא את כל המאמר.

    • תודה על ההפנייה המעניינת. עליי לציין שאינני חסיד של מהפיכות, ועוד פחות מכך של רטוריקה של מהפיכות. אני מאמין בשינויים תהליכיים והדרגתיים. אני מסכים שכדי לגייס אנשים למהפיכה אתה צריך לפרוט על נימי נפשם, והמיתוס הוא ערוץ מניפולציה מוצלח לשם כך. זאת החלטה טקטית, שיש לה יסוד ערכי, אבל אנחנו חלוקים לגבי התוצאות האפשריות של תהליך שכזה.

      באופן מעשי, אני לא רואה אפשרות לגייס אנשים לנראטיב הומניסטי דרך טקסטים פרטיקולריים, ועוד לא ראיתי מקום שזה מצליח. כן ראיתי, לעומת זאת, סוציאליסטים שמפתחים סימפטיה ליריביהם הפוליטיים, משום שבזמן שאימצו את הנראטיב הלאומי-פרטיקולרי הם התעצבו מבלי-משים ברוחו ופיתחו סנטימנט לגביו.

  10. פינגבק: זהות של איפה ומאיפה | דְּבָרִים בִּבְלוֹגוֹ

סגור לתגובות.