שיכון עובדים

לצערי, אני לא מגיע לכתוב את כל הדברים שאני רוצה במהלך שהותי בברלין. הערב תכננתי לכתוב משהו על ליברמן ושות’, ואולי מחר אספיק, אך הידיעה הבאה (שראיתי בזכות תום – תודה), הזכירה לי משהו שהייתי חייב לשתף. דה מארקר מצטט את צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל, שאמר בכנס קיסריה כי יש לדון בסוגיית הקמת מרכזי מגורים לעובדים זרים מחוץ לערים הגדולות. ברגע שקראתי את המשפט הזה, נזכרתי בתמונה הזו שראיתי בשבוע שעבר בתערוכה של שישים שנות צילום בדרום-אפריקה המתקיימת בבניין המפלגה הסוציאל-דמוקרטית בגרמניה, בבית וילי ברנדט:

 

Goldblatt

 

אני מתנצל מראש שהתמונה מטושטשת ושהזגוגית המכסה אותה מחזירה אור. היא צולמה על-ידי דיוויד גולדבלט ב-1988. השיכונים מגודרים, והמבנה הסימטרי והתועלתני מדי שלהם עלול לגרום לצופה לטעות שמדובר בבית-כלא. למעשה, אלה שיכוני עובדים שנבנו מחוץ ליוהנסבורג, על-מנת לוודא שביוהנסבורג יהיה כוח-עבודה, מבלי להוסיף לאוכלוסייה השחורה של העיר (כך בכתובית שליוותה את התמונות). לעבודות נוספות של דייויד גולדבלט, ראו כאן. עוד על התערוכה, אם יהיה זמן.

 

כבר אמרתי שישראל עתידה להתייחס לעובדים הזרים כאל בעייה בטחונית זהה, מקבילה או חופפת חלקית לסוגייה הפלסטינית. כמובן, שכדי שזה יקרה, טוב שהעובדים יהיו מרוכזים ביישובים משל עצמם, מודרים ומופרדים מהחברה הישראלית. כך גם ייקל עליהם להתארגן, וגם ייקל על ישראל להטיל עליהם עוצר, סגר, כתר (להבהרת המושגים ראו אצל יערת הדבש). הוסיפו לזה את דבריו הנוכחים של ג’ף הלפר על “אחסון בני אדם” (ביחס לפלסטינים), הביטו שוב אל התמונה.

[עוד על הקשר בין העובדים הזרים והפלסטינים: הפוליטיקה של הניידות – ההקשר הפלסטיני; על חומות והגירה]

סרגל ראשי: אודות | מקרי | משנתי | תגובות | תגיות | תולדות | תפוצה

 

 

6 מחשבות על “שיכון עובדים

  1. פינגבק: Tweets that mention שיכון עובדים « דְּבָרִים בִּבְלוֹגוֹ -- Topsy.com

  2. אני חולק על התחזית שלך. אני לא מניח שכוח העבודה ה"זר" יגדל בהרבה ממה שהוא כרגע. למעשה כוח העבודה הזר החליף (מבחינת משקלו בשוק העבודה הישראלי) את הפלסטינים, פחות או יותר לחלוטין (יש גרף יפה שאולי אמצא ואשלח לך). כך שלא נראה לי שיגדל מעבר לגודלו הנוכחי. ואם כרגע אין צורך בערי מסכנות נפרדות אז למה שיווצר כזה. המהגרים מפורדים מכדי להתאחד ל"איום" אפילו בעיני "הרוב היהודי". זה מאפיין של הגירת העבודה בעידן הגלובליזציה (הפרגמנטציה האתנית-גזעית שמקשה על גיוס פוליטי).

  3. תודה. אולי יסייע להפריד בין הדיון בכוח העבודה, לדיון ב"זרים", אלה שאינם יהודים ואינם "לא יהודים בחזקת יהודים". ישנו אחוז מסויים, וייתכן שהוא איננו גדול, אין לי שום כלים לאמוד אותו, שמשתקע בארץ: מתחתן, מוליד ילדים, שולח אותם לבתי-ספר ישראליים וכו'. הילדים הללו, הגדלים גם בין ילדי עובדים זרים אחרים אך גם בין ישראלים, הם שעשויים להגדיל את האוכלוסייה, וייתכן שכנגדם המאבק הגדול ביותר שמנהלת הממשלה. כמי שגדלו בישראל, הם ירצו עבודה במקצוע חופשי, לא להיות ה"פיליפינית" הסיעודית או הסיני החקלאי. במילים אחרות, עם הזדקנות הוריהם, ועם שיפור מצבו הסוציו-האקונומי של דור ההמשך, יביאו עובדים חדשים. כוח העבודה אולי לא יגדל, אבל אוכלוסיית הזרים תגדל. בהנחה שרובה לא תתגייר, הם יתחתנו בינם לבין עצמם ויהיו מובחנים מהחברה הישראלית. באיזה שלב החברה הישראלית תתחיל לראות בהם איום על הגדרת המדינה כמדינה יהודית? התהליך הזה בעצם כבר החל.

    האחדת מצבם עם מצב הפלסטינים אמנם נראה מוזר כרגע, אבל יש שני דברים שצריך להביא בחשבון: 1. אם המדינה תגיב באלימות כלפי דרישות האוכלוסייה הזאת לשוויון, גורמים באותה אוכלוסייה עשויים לפנות לאלימות גם הם, מה שייתן הצדקה להתייחסות כזו. 2. אם יהיה איזשהו מודל של שתי-מדינות, המאבק הלאומי יצטרך לשנות את פניו למאבק של משטר פנימי, נגד אזרחים המבקשים אוטונומיה. במצב שבו ה"דמוקרטי המתגוננת" "נאלצת" להפעיל כוח כנגד אזרחיה, ודאי שתוכל כנגד אלה שלא התאזרחו.

    יש עוד שאלות שהאמירה יוצאת הדופן של אקשטיין מעלות, אבל אני עוד צריך לחשוב על זה.

  4. בהמשך לדבריך: למשל בירושלים, אם מחלקים אותה, אז צריך להחליף משהו כמו 25-30 אלף עובדים ערבים במהגרים, וצריך למצוא להם מקום מגורים, כי הערבים גרים בירושלים כידוע בשכונות משלהם. זו סוגיה שבכלל לא עולה בדיונים על חלוקת ירושלים, וזה מראה לדעתי על חוסר רצינות הדיון, וגם על סבירותה הנמוכה של החלוקה.
    לא שזה נורא מסובך לשכן 30,000 איש. אבל בירושלים, על מורכבותה, זה גם לא נורא פשוט.

  5. פינגבק: הגירת שיבה: בין תושבים חוזרים לביקורי מולדת | דְּבָרִים בִּבְלוֹגוֹ

סגור לתגובות.