פוסט אחרון, בינתיים, על החלק של אריאלי בספר "חומה ומחדל". להעיר הערה מתודולוגית לגבי יחסי בלוגר וקוראיו? נו, שיהיה.
אני אומר לעצמי שיכול להיות שאין אף-אחד שמתעניין בסדרת פוסטים שנכתבת תוך כדי שאני קורא ספר. אני משתתף בצער מנויי הרסס ורשימת התפוצה שמופצצים בפוסטים על אותו נושא. אולי הם מרגישים שאני מאריך, שהנקודה הובנה, שהם יעדיפו לקרוא את הספר ולא את האופן בו אני מעכל אותו. אבל לי חשוב לכתוב את הדברים, עבור עצמי (אגב, באופן אירוני, ההבנה שאני צריך לכתוב את הבלוג בראש ובראשונה עבור עצמי הגיעה מקורא). הכתיבה של הדיעות שלי עוזרת לי להבין דברים, וגם עוזרת לי לזכור. התחושה שלי שאני מבין משהו בפוליטיקה הגיעה לשיא מסויים ב-2000, כי המהלכים של ברק היו כל-כך תמוהים עד כדי שקיפות. אבל מכיוון שלא כתבתי זאת בשום מקום, ולא המשכתי לנסות לפרום את החוט משם, בשבע השנים מאז ועד שהתחלתי לכתוב בלוג, חוויתי השתאות לא-מובנת מול הפוליטיקה הישראלית. לא הייתי רוצה שזה יקרה שוב, ולכן חשוב לי לכתוב את מה שאני חושב, וממילא שספר שעוסק בדיוק בתקופה הזו חשוב לי במיוחד.
נניח לרגע שאני מקבל את הסכימה של "חוג אורנים" (שייתכן ויהיה מדוייק יותר לכנות אותו "האסכולה החיפאית" בשל תרומתם של עודד בלבן, מיכאל שטראוס ולתקופה מסויימת גם יובל שטייניץ לדיון). למי שלא מכיר את הסכימה, אגיד בקצרה שהיא משרטטת קו מחלוקת חוצה מפלגות, בין בדלנים למשתלבים. הסכימה היא תוצאה של ניתוח מרקסיסטי, עד כמה שאני מבין, ולכן שני המחנות גם מסתדרים לפי מאבקי מעמדות ו(אולי יותר רלוונטי בישראל של היום) מאבק על דמותה הכלכלית ותשתיתה הכלכלית של ישראל. באופן גס, הבדלנים תומכים בכלכלה קפיטליסטית, במאזן אימה גרעיני במזרח התיכון, בקיר ברזל בין ישראל לפלסטינים. המשתלבים, בניגוד אליהם, תומכים בכלכלה יצרנית המבוססת על חקלאות ותעשייה, פירוז גרעיני, ובשיתוף פעולה עם הפלסטינים. עיקר הניתוח של "חוג אורנים" התמקד במאבקים בתוך מפלגת העבודה, על-פי המחנות החוצים אותה: מאבקי בן-גוריון-שרת, דיין-אלון, פרס-רבין. כאמור, יש המון ביקורת וסייגים שאפשר להעלות לשיטה עצמה, אבל היא כן מצליחה לזהות בריתות, שעשויות להיראות תמוהות. כך, למשל, "חוג אורנים" דיבר על השותפות בין אולמרט לברק הרבה לפני שאולמרט היה ראש ממשלה, והרבה לפני שזה היה עניין שנדון בתקשורת הפופולארית.
אז נניח לרגע את הסכימה הזו. בפרק הראשון בספר, שאול אריאלי סוקר בקצרה את תולדות הדיון הפוליטי באשר לשאלת ההיפרדות כפתרון. הוא מתאר את ההתנגדות של בן-גוריון לכיבוש הגדה המערבית, ומנגד את הרצון של אלון לכבוש אותה. הזכרתי את המאבק הזה בפוסט שנכתב בעקבות מאמר של שלמה אהרונסון, בו אהרונסון מתאר את הויכוח הזה כויכוח שהיה קשור קשר הדוק לויכוח על פיתוח יכולת גרעינית. אלון, שהתנגד לפיתוח נשק גרעיני, גרס שכיבוש הגדה ייתן עומק אסטרטגי שיפצה על הויתור על נשק גרעיני.
נקודת המפנה היא אחרי כיבוש הגדה במלחמת ששת הימים. דווקא אז, מחנה אלון (שאריאלי מכנה אותם "המפאיניקים", כיוון שפרס ודיין – וגם בן-גוריון, מרחוק – היו אז ברפ"י) תומך בהפרדה:
"המפא"יניקים, לעומת זאת, ביקשו להיפרד מן השטחים המאוכלסים בצפיפות על-ידי פלסטינים לטובת ירדן. הם ראו במרבית שטחה של הגדה פיקדון מדיני שיישמר בידי ישראל לקראת הסדר שלום עם ירדן, הסדר שבמסגרתו תיסוג ישראל משטחים המאוכלסים בצפיפות על-ידי פלסטינים אך תשמור על מרחבי ביטחון בשליטתה. אלון סבר ש'אין לסגת לגבולות 1967 כי חזרה אל גבולות בלתי בטוחים היא מלחמה בטוחה בעתיד הלא רחוק'.
מדיניות הסיפוח של דיין וחבריו היתה שונה בתכלית ממדיניות השילוב האזרחי המלא שהנחתה את התנועה הציונית בראשית דרכה, אך גם שונה ממדיניות ההתיישבות שהנהיגו מאוחר יותר ראשי הממשלות מנחם בגין ואריאל שרון – מדיניות שהוקצנה עד כדי נישול הפלסטינים מאדמתם.
מדיניות השילוב של משה דיין הצליחה בתחומי המסחר, התיירות, התעסוקה, התשתית והבריאות, על חשבון התפתחותה הכלכלית האוטונומית של הגדה המערבית, אך היא נבלמה בכל הקשור להתיישבות. באוגוסט 1968 הגיש דיין לממשלה תוכנית לביסוסה ופיתוחה של האחיזה הישראלית בגדה המערבית, שבמסגרתה ביקש להקים על גב ההר ארבעה מרכזים עירוניים שיהיו סמוכים לערים הפלסטיניות הראשיות, כדי לשנות את המאזן הדמוגרפי הקיים שם. ממשלת אשכול דחתה את התוכנית.
דווקא תוכניתו של יגאל אלון נחלה הצלחה. התוכנית הוצגה לממשלה כבר ביולי 1967, ומטרתה היתה להבטיח את האופי היהודי של ישראל ואת ביטחונה, תוך התחשבות בזכויותיה של האוכלוסייה הפלסטינית. אלון ביקש להשיג זאת על-ידי השארת עזה וירושלים בידי ישראל ובאמצעות פריסת התיישבות יהודית בבקעת הירדן ועל המורדות המזרחיים של מדבר יהודה והשומרון…
ממשלת ישראל, אף כי לא אישרה את תוכנית אלון, החלה להפוך את בקעת הירדן לחבל התיישבות…" (שאול אריאלי, "חומה ומחדל", עמ' 28 – 29).
מדוע מי שהתנגד לכיבוש הגדה, יעדיף "לפתוח את הגשרים" ולעודד שילוב, ערבוב ואף תלות של שתי האוכלוסיות זו בזו, במקום להשאיר את הגדה סגורה כשטח צבאי, לא להרגיל את הציבור הישראלי למציאות הזו, ובכך לנסות לזרז פתרון של החזרת שטחים (אפילו ללא שלום, כמו הנסיגה מסיני לאחר 1956)? אגב, כפי שספרד מראה בפרק הראשון פרי-עטו בספר, ע"פ המשפט הבינלאומי, זו הדרך הנכונה היחידה להתייחס אל שטח כבוש.
את מהלכיו של דיין יש להבין על רקע המתח הקיים תמיד בין צורה ותוכן. ההתנגדות לכיבוש הגדה לא הייתה הרי התנגדות מהותית לכשעצמה, אלא במסגרת מאבק על האסטרטגיה המדינית ובטחונית של ישראל. כל עוד "המותניים הצרות" היו העילה לפיתוח נשק גרעיני (ולכן כיבוש הגדה היה תשובה של מתנגדי הנשק הגרעיני), הרי שהתנגדות לכיבוש משמעה היה תמיכה בפיתוח הגרעין. אך כאשר הפרוייקט כבר יצא לדרך, והוא ימשיך עם הגדה או בלעדיה, הרי שאין סיבה עקרונית להתנגד לכיבוש הגדה. יתר על כן, הדיון על כיבוש הגדה או אי-כיבושה יכול להתקיים, כמובן, רק לפני המעשה. מרגע שהיא נכבשה, אין עוד טעם להחזיק בדיעה הקודמת, אלא יש לשנות את הצורה כדי לשמר את התוכן. במילים אחרות, מלחמת ששת הימים יצרה מצב שבו דיין אולץ לקדם את אותה אסטרטגיה שלו עם נתונים חדשים. לכן, גם הוא שינה את העמדה שלו ביחס לגדה, וגם אלון, בהתאמה, שינה את היחס שלו. למרות שלא תמך בנסיגה מלאה ממנה, הוא גם לא תמך באופציית השילוב של דיין.
בגלגול הבא של המאבק הזה, "הבדלנים" שתמכו בשילוב, תומכים דווקא בהפרדה. העקביות של המאבק ההיסטורי ניכרת, למשל, בהבדל בין מפות קמפ דייויד וז'נווה עליהן דיברתי בפוסט הראשון על הספר. ברק הציע מפה ששימרה את הבקעה (ברוח יגאל אלון), ואילו בז'נווה הבקעה נמסרת כולה (על הבעייתיות של הצגת הדברים כך הערתי בפוסט ההוא, כדי להדגיש את הדמיון בין הצדדים, מקור לאחד הסייגים שלי מן הסכימה של "חוג אורנים", ואילו כאן אני במודע מדגיש דווקא את ההבדלים). אריאלי מציין שרבין עבר לתפיסה של הפרדות בין ישראל לפלסטינים ושזו הייתה המטרה של אוסלו. "חוג אורנים" תופס – בצדק, לדעתי – את אוסלו כמהלך של פרס, שנכפה על רבין, שניסה להוביל בוושינגטון מהלך מדיני מסוג שונה. עם זאת, הסגר המתמשך על עזה לאורך כל שנות אוסלו (ואם זכרוני אינו מטעני, עוד קודם, ממלחמת המפרץ), בהחלט תואם רוח בדלנית.
על פניו, החלוקה של אריאלי היא חלוקה קלאסית של ימין ושמאל, על-פי המפלגות (כלומר, התיזה המקובלת המנוגדת לניתוח של "חוג אורנים"): אנשי "העבודה" תומכים בהפרדה, ואנשי "הליכוד" מתנגדים לה. מצד שני, בציטוט לעיל, הוא אכן מודע לויכוח הפנימי בתוך מפלגת העבודה, ולמרות שכיום הוא תומך בהפרדות מלאה, משתמעת מדבריו אהדה לגישה של דיין על-פני הגישה של אלון – בזמנה. על הרקע הזה מעניין גם לשקול את דברי שרון, האומר במפורש שהוא מתנגד לפתרון של הפרדות, ציטוט שאריאלי חוזר עליו יותר מפעם אחת, בעיקר כאנטי-תיזה לסיסמה של ברק: "אנחנו כאן – והם שם".
השאלה, אם כן, היא בהינתן המצב הקיים, אילו תנאים יכולה ליצור או לקדם היפרדות, ואיזו מציאות אלטרנטיבית מדמים אלו המתנגדים לה? לעת עתה, אני מסתפק בהצבעה על גלגולי היחס לגדה ולאוכלוסייה הכבושה בה. ההכרה שאנשים שונים שינו את יחסם (אך, יש להניח, לא את עמדתם האידיאולוגית) בשאלה זו, עשויה להאיר את המורכבות של הסוגייה לא רק היסטורית, אלא גם לעתיד.
—
סרגל ראשי: אודות | מקרי | משנתי | תגובות | תגיות | תולדות | תפוצה
—
פוסט מעניין מאד – קודם כל תודה על האזכור של חוג אורנים עליו לא ידעתי.
אני חושב שצריך לחשוב במונחים דיאלקטים. אנשים ותנועות פועלים בתוך סתירות. רוצים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה. באמת רוצים. אפשר לרצות "הפרדה" וגם כוח עבודה פלסטיני זול, מדינה יהודית דמוקרטית וגם ארץ ישראל השלמה. אז יש סתירות? אז יש. בשביל זה יש בליינדספוט.
יש לי עוד מה להגיב אבל אין זמן כרגע.
ודאי שיש מי שמתעניין 🙂
דווקא חיכיתי שתגיע לחוג אורנים. עד כמה שאני מבין לפחות את בלבן, אני לא חושב שהחלקוה היא "קפיטליזם" מול כל השאר אלא הוא מדבר על מה שהוא מכנה "הון פיננסי" מול "הון יצרני". האם הון פיננסי משמעו תמיד קפיטליזם, והון יצרני משמעו תמיד לא-קפיטליזם?
בכל מקרה, אצל בלבן למדתי שלאלון היתה תוכנית יותר מורכבת. במקומות שהיו אמורים להישאר תחת ריבונות ישראלית, ושיש להם חשיבות אסטרטגית להגנה ממזרח (הבקעה, גב ההר), היו אמורים להתיישב חילונים. במקומות שלא – היו אמורים להתיישב דתיים, או בלשונו של בלבן "אנשים שארץ-ישראל חשובה להם יותר ממדינת ישראל". האחרונים היו אמורים להשיג שתי מטרות. ראשית – ערבוב האוכלוסיות ו"השתלבות" במקום הפרדה ו"בדלנות". שנית, הם היו אמורים להבטיח מדיניות של גבולות פתוחים יחסית (כי לא סביר שתזדקק לדרכון ולעמוד חצי יום בתחנת גבול כדי לבקר את בן-דוד שלך בפתח-תקווה או בחברון) ותנועה יומיומית של אוכלוסיה, מה שאמור למנוע ריכוז מפתיע של כוחות צבאיים והתקפת פתע.
לגבי רבין, לפחות לפי בלבן, אוסלו היה פרויקט של פרס, יריבו המושבע והבדלני, ושכנשאל איתן הבר מדוע לא שותף משרד החוץ בראשות פרס בכינון היחסים עם ירדן ב-1994 הוא ענה "כי הם לא שיתפו אותנו באוסלו".
תודה לשניכם. יאיר – אני אחכה לשמוע כשיש עוד. הנקודה שהעלית היא מעניינת (ועוד משהו שאני מתקשה לזכור, וטוב שאתה כאן), ועדיין אני מניח שיש רגעי הכרעה. למשל, אחרי שאוכלים את הפרוסה הראשונה מהעוגה, כבר אין דרך חזור. ואלמלא ידעתי על הרתיעה שלך מעומס מטאפורי, הייתי מתחיל לדבר על האפשרות לקנות עוגה חדשה…
ערן – תודה (וברוך הבא). כפי שאמרתי זה על קצה המזלג, ובהחלט ייתכן שלא דייקתי. אני מכיר את הדיכוטומיה של הון פיננסי והון יצרני, והעדפתי להשתמש במונח קפיטליזם כמין תיאור גס, מאשר להיכנס למושגים של יודעי ח"ן. אבל אני עדיין חושב שקפיטליזם (בניגוד לקפיטל), איננו ההון עצמו (שקיים גם בחשיבה מרקסיסטית כמובן), אלא דווקא ה"איזם" של ההון, הפיכתו לעיקר (דבר שמתאים להון הפיננסי). אם יש דקות שפספסתי, אני אשמח אם תרחיב.
הציטוט של אריאלי לא עושה איתו חסד. בציטוט ששמתי הוא מדבר על התוכנית של דיין ליישובים עירוניים, ובהמשך מדבר על יישובים חקלאיים בתוכנית אלון (בבקעה). במרומז נמצא שם העניין שאתה מדבר עליו: אופי היישוב קובע גם את סוג האוכלוסייה והתנהלותה עם האוכלוסייה המקומית.
אני מסכים לגבי אוסלו, ומניח שלמרות שמהתגובה של הבר נשמעת התקטננות, פנקסנות וכולי, לרבין היה חשוב להגיע להסכם עם ירדן דווקא לאחר אוסלו, ובתגובה אליו. אם יש לך הפנייה לציטוט של הבר, אני אשמח.
ראשית, ודאי שיש רגעי הכרעה. אבל כל מערכת יכולה להכיל בתוכה מתח וסתירות לתקופה ארוכה (בין ימים לעשרות שנים). בתקופות כאלה מתעלמים מההשלכות (הידועות בדרך כלל) של ההכרעות שנתקבלו, או מקווים לבלתי צפוי. האם לא היה ברור שיש בועת נדלן בארצות הברית? ושהיא תתפוצץ? היה ברור ועדיין אנשים אינטילגנטים קנו בתים. ההקשר והפיד-בק מהסביבה מנרמל את מה שאנחנו יודעים שאינו נורמלי או בר קיימא.
שנית, הדור שהנהיג את ישראל אחרי 67 זכר את תקופת המנדט. שבה לא הייתה הפרדה גיאוגרפית מובהקת בין יהודים לערבים (היתה ברמה מקומית אבל לא ארצית), ושבה בכל זאת התגבשו חומות מנטליות וחומות של תעסוקה וסחר. לכן לא לגמרי מפתיע שהם לא נרתעו מליצור מצב של שילוב-לא-שילוב.
שילוב אמיתי אף אחד לא רצה. באמת, תראה לי פוליטקאי אחד מהזרם המרכזי שרואה את ישראל כחלק אמיתי מהמרחב. אין כזה ולא היה. מה שכן היה ויש זה מחשבות איך להערך כדי להכיל את ערביי פלסטין בצורה הטובה ביותר, אז חלקם יהיו "בחוץ" וחלקם יהיו "בפנים" והשאלה היא בעצם איפה עובר הגבול ואיך מנהלים את שטחי הספר אבל בעיני כל זה ויכוח טקטי.
שילוב פלסטינים מהגדה והרצועה בשוק העבודה הישראלי כן היה חידוש משמעותי. לעומת הקו ההיסטורי של תנועת העבודה של "עבודה עברית". אפשר להצביע על תפקידו דיין, אבל אפשר גם לדבר על הפיתוי העצום מחד להשתמש בכוח עבודה זול, והעובדה שבסיס הכוח של תנועת העבודה היה גם זה שעתיד להפיק מכך רווחים. ההגיון הכלכלי-מעמדי בזמן המנדט לדבוק בעבודה עברית נעלם ב-67 (לפחות אצל מצביעי מפלגת העבודה).
אגב, אהוד ברק בקמפיין שלו ב-97, השתמש ב"אנחנו כאן והם שם" בעברית, אבל למגזר הערבי הוא פנה בכרזות בנוסח "צדק לכולם". אשכרה עזמי בשארה. כלומר כל אחד שם את הקו ה"בדלני" שלו במקום אחר, ומסכין עם הצורך להכיל (לא לשתף) אוכלוסיה ערבית כחלק מהפרויקט הישראלי.
תודה רבה. אני מאמץ את מה שאתה אומר, בעיקר לגבי העובדה ששילוב אמיתי אף אחד לא רצה. כאמור, יש לי סייגים מהסכימה של אורנים, בעיקר בגלל דברים כאלה. מצד שני, אני חושב שויכוח שנמשך בצורה כל-כך עקבית לאורך כל-כך הרבה שנים הוא יותר מאשר טקטי בלבד, אלא גם אסטרטגי. אחד החששות שלי הם שאנחנו נמצאים שמאלה מדי לויכוח הזה, כדי להבין את ההבדלים הגדולים (למשל, בין מי שרוצה להשאיר את היישובים בבקעה, לבין מי שרוצה לפנות את היישובים אבל רוצה להשאיר שם כוח צבאי).
כרגיל, אני מודה לך על מידע רב-ערך שלא הייתי מודע אליו (הקמפיין של ברק).
אני חושב שהשאלה היא במידה מסוימת עניין של מיקוד, ברגע שאתה מסתכל מספיק מקרוב תראה תמיד הבדלים ושונות ולא זהות.
אבל זה נכון גם שאני קורא היסטוריונים פלסטינים שמבחינתם ההבדל בין תנועת העבודה לרביזיוניסטים בתקופת המנדט היה טקטי, מעין "חלוקת תפקידים" בין קיצונים למתונים כשבעצם כולם חושבים פחות או יותר אותו דבר. ובעיני זה ניתוח שגוי, שמחמיץ הרבה. אחד הדברים שהוא מחמיץ זה שאי אפשר לראות את ההבדל רק באידאולוגיה. צריך להסתכל על הקבוצה (ניתוח סוציולוגי). ואז רואים שהתנועות ייצגו קהלים שונים מאד. ומכאן גם נקבעו העמדות שלהן (שלעתים היו דומות, אבל סדר העדיפויות היה שונה).
לכן אולי דרך אחת להבחין, למשל בבקעת הירדן, זה לראות מה רצה להתישב שם ולמה. זה פרופיל שונה ממתנחלי ההר (חקלאים מול "מעמד בינוני" בגדול אני חושב). ואז לבדוק מה הקשר שלהם לסיעות בתוך העבודה.
ההבדל המהותי נמצא בעיני לא בין דיין לאלון, רבין לפרס (אני לא משתכנע בינתיים שהיה הבדל משמעותי שם) אלא בין גוש אמונים למפא"י. גוש אמונים ידעו להשתמש בשפה של מפא"י לצרכיהם, אבל בין שתי הקבוצות האלה אין הרבה מכנה משותף חוץ מזה.
אני מסכים שאם מסתכלים מהצד כאילו אין הבדלים, זה יוצר ניתוח שגוי. ולכן, כאשר אני מצביע על הקושי שלי לראות את ההבדלים בין מפת אולמרט למפת ז'נווה, אני מתעקש לא להישאר בעמדה שלי, שרואה בהבדלים האלה זוטות, אלא מתוסכל מן העובדה שאני לא מצליח להבין למה שמישהו יראה בהבדלים הללו מהות.
ההבדל בין גוש אמונים למפא"י ודאי שנמצא שם, וכמו שאמרתי קודם, עשיתי עוול בציטוט החלקי של אריאלי, שהדגיש את הרצון של דיין בהתיישבות עירונית לעומת הרצון של אלון בהתיישבות חקלאית, בדיוק מהסיבות שמנית, אם הבנתי נכון.
אלא שדווקא משום שהויכוח בין מפא"י לגוש אמונים הוא ברור (ודאי שברמת ההצהרות שלהם), מעניין לנסות להבין את ההבדלים בתוך העבודה. החלוקה המקובלת בדר"כ היא בין ניצים ליונים, כשרבין או ברק נתפסים כבטחוניסטים הקרובים יותר לליכוד מאשר לעבודה בעמדותיהם. אורנים באים ואומרים שאם זה ככה, אז מדוע דווקא פרס חובר לגוש אמונים בפרשת סבסטיה, מאחורי גבו של רבין, ולאור זה (ומקרים רבים נוספים, כמובן,זו דוגמה בלבד), מציעים הסבר אחר לפערים בתוך העבודה. הפערים האלה אינם באים להחליף או להכחיש את הפערים שבין מפא"י לגוש אמונים, אלא להפוך את הדיון למורכב עוד יותר (וזו כבר פרשנות שלי).
פינגבק: משנתי הישן « דְּבָרִים בִּבְלוֹגוֹ